Com ocultar un full d’Excel?

Manera ràpida

Per ocultar un full d’Excel cal situar el punter del ratolí a sobre del nom del full i clicar el botó dret del ratolí. Ens apareixerà un desplegable on triarem Amaga. Automàticament el full passarà a estar ocult.

Si el que volem es fer visible un full prèviament amagat, posarem el punter del ratolí sobre el nom de qualsevol full visible i clicarem el botó dret del ratolí. Se’ns obrirà un menú i triarem l’opció Mostra. Ens apareixerà un altre menú on hi sortiran tots els fulls ocults i haurem de seleccionar el full o els fulls Automàticament el full tornarà a estar visible.

Mitjançant el menú

També hi ha la possibilitat de ocultar o mostrar els fulls mitjançant el menú Format – Amaga i mostra -Mostra el full / Amaga el full

Com amagar encara més els fulls?

Si amaguem els fulls simplement perquè no “facin nosa” aquest és un sistema molt vàlid. Si el que volem, però, és que persones que utilitzaran el llibre d’Excel no puguin veure aquesta informació, aquest sistema no serveix de gaire. Qualsevol usuari, podrà mostrar el full de manera fàcil.

Si volem posar-ho una mica més difícil, ho podem fer de la següent manera: Situem el punter a sobre del nom del full i cliquem el botó dret. Seleccionem l’opció Mostra el codi, i automàticament se’ns obrirà l’editor de VBA.

Si no estàs avesat a la programació en VBA, no t’espantis. El que farem no té res a veure amb programació i és molt senzill.

A la part esquerra veuràs el Explorador de projectes on apareixeran tots els llibres d’Excel i complements que tinguis oberts.

Dintre de cada fitxer (blog.xlsx, en aquest cas), veuràs que hi ha AquestLlibreDeTreball, que és el Objecte d’Excel que fa referència a tot el llibre de treball en el seu conjunt. A sota hi veuràs tots els fulls que contenen el llibre.

Si poses el punter del ratolí sobre un dels fulls i fas un clic de ratolí, l’estaràs seleccionant. A sota t’apareixeran totes les propietats d’aquest full. Hi ha la propietat Visible, que té 3 possibilitats (que podem escollir mitjançant el desplegable): xlSheetVisible, que fa que el full sigui visible, xlSheetHidden, que amaga el full de la mateixa manera que si ho féssim des de Excel directament, i XlSheetVeryHidden (molt amagat, en anglès) que amaga el full de manera que no es podrà mostrar des de Excel, només es podrà mostrar canviant la propietat Visible a través del editor de VBA

És evident que aquesta manera d’ocultar els fulls no elimina en cap cas la possibilitat de que algú el pugui mostrar. No és menys cert, però, que una bona part dels usuaris d’Excel, desconeixen aquesta opció.

Feu un comentari